Vesilahti pähkinänkuoressa

vesilahti graafi

Vesilahti on toimiva maaseutukunta keskellä kaupunkiseutua vain ½ tunnin päässä Tampereelta. Hyvät tieyhteydet, Tampere-Helsinki moottoritien ja Pirkkalan lentokentän läheisyys tekevät Vesilahdesta helposti saavutettavan. Tampereen keskustasta matka Vesilahteen käy kätevästi linja-autolla numero 55. Toimivat palvelut, koulut, harrastusmahdollisuudet ja yhteinen kylä- ja talkootoiminta houkuttelevat uutta väkeä. Vesilahden kunnan vetovoima on viime vuosina tuonut kuntaan asukkaita valtakunnallista ennätysvauhtia ja kunnan väkiluku onkin kasvanut reilusti yli 4000 asukkaaseen.

kirmukarmu
kirmukarmu
karhotar
karhotar

Vesilahti on aikanaan ollut koko Suomea ajatellen tärkeä paikka, sillä Laukkoa hallinnut Kurki-suku oli yksi merkittävimmistä Ruotsi-Suomen aatelissuvuista. Laukon kartanon vaiheet eri omistajineen kietoutuvat tärkeisiin Suomen historian kehitysvaiheisiin. Vesilahden emäseurakunta oli aikanaan pyhitetty Pietarille ja Paavalille ja seurakuntaan kuuluivat kokonaan tai osittain nykyisistä naapurikunnistamme Lempäälä, Pirkkala, Nokia, Akaa ja Urjala. Muistona emäseurakunnan ajasta kunnan vaakunassa on Pyhän Pietarin avain, joka oli Porin jalkaväkirykmentin Vesilahden komppanian lipussa. Seurakunnan kirjoitettu historia alkaa vuodesta 1346 ja kunta perustettiin vuonna 1869. Vesilahti on hyvien vesiyhteyksiensä ansiosta vanhimpia Sisä-Suomen asutettuja alueita, mistä todistavat lukuisat hautalöydöt rautakauden ajalta. Historian tarinat elävät opastetuilla Klaus Kurjen tien kierroksilla.

Vesilahden pinta-ala on 354 km2, josta vettä on peräti 52 km2. Rantaviivaa löytyy yhteensä 250 kilometriä, Pyhäjärven lisäksi lähes 60 pienemmän järven maisemissa. Vesilahden nimikkoeläin on valkohäntäkauris, joka tuotiin Suomeen ja Laukon kartanon maille vuonna 1934. Nimikkolintu kurki näkyy myös kunnan vaakunassa, jossa se kuvaa Laukon kartanoa lähes 400 vuotta hallinnutta Kurki-sukua. Nimikkopuu on kynäjalava. Luonnonkauneuden ovat löytäneet myös kesäasukkaat, jotka lähes kaksinkertaistavat kunnan asukasluvun.

Talkoovoimin toteutetaan Rämsöön kesäteatterin esitykset, Narvan Markkinat ja Perinnepäivät, kesäiset lavatanssit, urheilutapahtumat luonnon helmassa ja monet muut tapahtumat. Tule mukaan nauttimaan ja tekemään!

Tervetuloa kokemaan Vesilahden vetovoima!