Klaus Kurjen tie

Klaus Kurjen tie on vuonna 1982 perustettu historiallinen noin 20 kilometrin pituinen matkailureitti, jonka voi kiertää ryhmässä paikallisen matkailuoppaan opastamana tai itsenäisesti reitin varrella olevien opastustaulujen avulla.

Klaus Kurjen tiellä tulevat tutuiksi niin keskiaikainen tarina Elinan surmasta, rautakauden ajan sankarit pirkkalaispäällikkö Matti Kurki, pakanapäällikkö Kirmukarmu, katolinen munkki Hunnunherra kuin Laukon värikkäät omistajat unohtamatta Elias Lönnrotia, jonka inspiraation lähde runojen keruulle ja Kantelettaren ja Kalevalan synnylle löytyi Laukon kartanosta.

Klaus Kurjen tien reitti

Kaakila
Linnankallio ollut rautakautinen pakolinna, rannalla entinen helavalkeapaikka ja perimätietojen mukaan Vesilahden viimeinen lappalaisasutusalue. Maisema- ja eväidensyöntipaikka.

Vesilahden pappila
Päärakennus vuodelta 1871, toimii nykyään kirkkoherranvirastona.

Tapola
Perinteinen 1840-luvun hämäläisen rakennustyylin talomiljöö. Alueella Aittakahvila, Savipaja Samotti ja Taitokeskus Vesilahti, missä myös Kädentaitajien Puodin myyntipiste.

Kirmukarmu
Rautakauden päällikkösuvun hautakalmisto, yksi Suomen merkittävimmistä nuoremman rautakauden löytöpaikoista (mm. miekan kouraimen helat ja miekan ponsiosa). Kirmukarmu oli myös 1200-luvun alussa elänyt mahtava heimopäällikkö. Nykyisin paikalla nuorisoseurantalo ja Teatteri Kurki.

Kirkko
Kivisakasti 1400-luvun lopulta, tapuli vuodelta 1782 ja kirkko vuodelta 1802.

Sakoinen
1200-luvulla eläneen pirkkalaispäällikkö ja Laukon kartanon Kurki-suvulle saaneen Matti Kurjen kotipaikka. Sakaselän rannalta
kaivauksissa löydetty arvokas viikinkiaikainen (vv. 880–1050) esineistö.

Korpiniemi-Rautiala
Kylät syntyneet rautakaudella. Rautialassa asui seppä, mistä tuli kylän nimi. Rautialan vanhan Pappilan lähellä on Vesilahden ainoa kuppikivi. Korpiniemessä Maatilamatkailu Ala-Orvola. Rautialassa Juhlatalo Rautiala ja tenniskenttä.

Suomela
Elinan surma-runon Elinan kotipaikka. Vuoden 1918 taistelutanner, jossa Vapaussodan muistomerkki, taisteluiden ja vesilahtelaisten siviiliuhrien muistoksi.

Hurskasvuori
Entinen piirileikki- ja helavalkeapaikka.Rinteillä ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita, joista osa entisöity. Luontopolku johdattaa Hurskasvuoren laelle, missä korsu ja makkaranpaistopaikka penkkeineen.

Narva
Vanha markkinakylä ja turkisten myyntipaikka. Narva tarkoittaa nahan karvapuolta. Narvassa on useita muinaismuistoalueita sekä suosittu kesätori.

Kotiseutumuseo
Torpparimiljöö ja Narvan Markkinakenttä muodostavat ulkoilmamuseokokonaisuuden. Alueella voi liikkua omatoimisesti tai museo-oppaan opastamana.

Kurala
Entinen käsityöläis -ja kestikievarikylä kauniin Kuralanlahden tuntumassa. Nykyisin maatalousaluetta.

Laukon kartano
Suomen tunnetuimpia kartanoita, asuttu jo viikinkiajalla. Kartanoa ovat tehneet tunnetuksi mm. Kurki-suku, Törngrenit, Elias Lönnrot, torpparilakot- ja häädöt.

Laukonhaka
Kuuluisan laukonpeuran ja tunnettujen Laukon ravihevosten laidunmaata. Alueella harvinainen vanha puusto ja kasvisto. Hiidenkiukaita, laukonpeuran muistomerkki.

Tuhnunvuori
Äkkijyrkästi Pyhäjärven Säijänselkään laskeva Tuhnunvuori tunnetaan monista kansantarinoista. Elinan surma-runossa kerrotaan Klaus Kurjen hukuttautuneen järveen juuri Tuhnunvuoren jyrkänteeltä. Pirunluola.Luontopolku johtaa maisema- ja eväidensyöntipaikalle. Käynti Sierimontien kautta.

Hinsala
Useita muinaismuistoalueita. Hinsalan talojen klihtasaunoissa laulettiin Elinan surma-balladia vielä 1800-luvun lopulla. Tilausravintola Hukianhovi ja Kinnarin Lomamökit.