Museot

peuramuseo

Valkohäntäpeuramuseo

Krääkkiön vanhalla koululla on Suomen ensimmäinen valkohäntäpeuramuseo. Yksityismuseossa on esillä 100 valkohäntäpeuran sarvitrofeeta ja lisäksi majavan ja norpan nahkoja, harmaahylkeen, ketun ja supikoirien kalloja sekä täytettyjä pöllöjä, haukkoja ja näätäeläimiä. Museo on avoinna kesäaikaan sopimuksen mukaan. Vapaa sisäänpääsy.

Vesilahden kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo on torppariajan asumismiljööstä ja Narvan markkinakentästä muodostuva tunnelmallinen ulkoilmamuseokokonaisuus. Museon päärakennus on yksi Laukon kartanon suurimmista torpista, Svartmarkin torppa, jossa voi tutustua torppariajan esineistöön. Museon pihapiirissä on aittoja ja savusauna. Alueelta löytyy myös mäkitupa, nahkurin verstas, niittylato, hevoskierto, kirkkovene ja tervahauta. Museon läheisyydessä on myös Narvan lava, joka toimii tapahtuma-, esiintymis- ja tanssilavana. Museo on avoinna kesäsunnuntaisin klo 12–15, jolloin paikalla on museo-opas. Muina aikoina opas on paikalla sopimuksen mukaan. Museo-alueeseen voi tutustua vapaasti myös opastustaulujen avulla. Museon ja markkinakentän alueella järjestetään erilaisia tapahtumia, työnäytöksiä ja perinneleikkejä. Museovierailuun kannattaa yhdistää vierailu Laukon kartanossa, jossa aikanaan oli yli 150 torppaa.

Joka viides vuosi alueella pidetään perinteikkäät Narvan Markkinat (8.–12.7.2020), jolloin paikalla on vähintään 100 myyjää, ohjelmassa historiallinen kulkue, erilaisia näytöksiä, markkinatanssit ja toiminnassa komea tervahauta, jonka terva myydään markkinoiden lopuksi.

Markkinoiden välivuosina järjestetään ”minimarkkinat” eli Perinnepäivä ja Maalaistori, tänä vuonna la 10.8.2019 klo 12–16.