Takaisin listaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika 19.9.2019 00:00 - 15.10.2019 23:59 Tapahtuman tyyppi Yleinen

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun avoin ohjelmahaku auki 15.10. asti


Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun avoin ohjelmahaku on nyt auki

Leffaan laiturille, runoja rautatieasemalle vai kansantanssia talojen katoille? Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026, jolloin toinen kulttuuripääkaupungeista valitaan Suomesta.

 

Kulttuuripääkaupunkihaku hakee avoimella haulla ohjelmaehdotuksia. Ideoita etsitään etenkin kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026, mutta myös edeltäville vuosille. Avoin ohjelmahaku päättyy tiistaina 15.10.2019 klo 23.59.

 

Kulttuuripääkaupunkihakua varten kootut ohjelmaryhmät käsittelevät ehdotuksia syksyn aikana yhdessä kulttuuripääkaupunkihankkeen kanssa. Kaikkiin ohjelmaehdotusten jättäjiin ollaan yhteydessä marraskuun 2019 loppuun mennessä. Ehdotuksen käytöstä ja julkaisemisesta ollaan yhteydessä sen esittäjään.

 

Parhaat ehdotukset valitaan osaksi Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakemusta. Hakemuksessa, joka jätetään raadille 2020, esitetään suunnitelma vuoden 2026 ja sitä edeltävien vuosien ohjelmasta.

 

Ehdotuksia päästään toteuttamaan, jos Tampere ja Pirkanmaa valitaan vuonna 2021 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Ohjelma painottuu vuosille 2023-2026 ja huipentuu kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026.

 

Hakulomake ja kaikki oleellinen tieto ohjelmahausta löytyy osoitteesta https://tampereregion2026.fi/ohjelmahaku/

 

Kattoteemana yhdenvertaisuus

 

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun kattoteema on yhdenvertaisuus. Tampere haluaa edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta niiden kaikissa eri muodoissa ja nousta tasa-arvon kansainväliseksi tiennäyttäjäksi ja yhdenvertaisuuden edistäjäksi sen kaikissa muodoissa. Tampere haluaa olla esikuva koko Euroopalle.

 

Tampereen ja Pirkanmaan historiassa ja nykypäivässä on rosoa. Siksi yhdeksi haun neljästä alateemasta on valittu Enemmän rosoa. Enemmän kylähyppelyä kertoo, että haluamme kulkea kestävästi kunnasta toiseen lähiympäristön tuntemusta syventäen. Miten paikallisidentiteetin vahvistaminen voi olla nykypäivän eurooppalaisuutta? Enemmän saunaa kertoo, että saunan lauteet, joilla ihmiset istuvat tasavertaisesti ja titteleistä riisuttuina rinta rinnan on pirkanmaalaisuuden kuva. Enemmän leikkiä muistuttaa meitä siitä, että jokaisella on oikeus leikkiin ja iloon.

 

Kulttuuripääkaupunkihaun iskulause on Tampere2026 – tehdään tästä nyt numero!

 

Iskulauseella leikitään perinteisellä tamperelaisella asenteella. Yleisen käsityksen mukaan Tampereella omia tekemisiä vähätellään sanomalla, että ei tehdä tästä nyt numeroa.

 

Tampere on suosituin

 

Tampere on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kaupunki.  Tampere on myös asukasmäärältään Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Tampereen kaupungin väkiluku on 235 000.

 

Tampere on historiallisesti Suomen ensimmäinen ja suurin teollisuuskaupunki. Tampere on myös merkittävä kulttuuri- ja urheilukaupunki.

 

Vuoden 2018 tutkimuksessa, jossa mitattiin suomalaisten muuttohalukkuutta eri kaupunkeihin, Tampere oli ylivoimainen ykkönen. Tampere arvioitiin myös kokonaismielikuvaltaan parhaaksi asuinpaikaksi.

 

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja (European Capitals of Culture, ECoC) on nimetty vuodesta 1985 alkaen ja niitä rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta. Tampereen kaupunki ja joukko ympäröivän Pirkanmaan maakunnan kuntia hakevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

 

Toinen kulttuuripääkaupunki tulee vuonna 2026 Slovakiasta. Suomessa kulttuuripääkaupungin tittelistä kilpailevat myös Oulu ja Savonlinna. Valinta tehdään 2021.

 

Lisätietoja:

Lisätietoja ohjelmahausta saa osoitteesta https://tampereregion2026.fi/ohjelmahaku/, sosiaalisen median kanavien kautta (@tampere2026team), lähettämällä sähköpostia kulttuuripaakaupunki2026@tampere.fi tai soittamalla numeroon +358 41 730 0383 ke-to kello 12-15 välillä.